Drets Humans a la pikota?
Unes jornades de la Federació Catalana d’ONG analitzen l’impacte de la crisi en els drets humans
Drets com l’habitatge, la salut, la mobilitat de les persones o la participació democràtica protagonitzaran les sessions, que es faran cada dimecres des del 16 d’octubre al 20 de novembre a la seu de la FCONG
En aquestes sessions hi participaran experts i representants d’entitats com Amnistia Internacional, SOS Racisme, Sonrisas de Bombay, Medicus Mundi, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el Seminari Taifa i plataformes socials com Democràcia Real i Parlament Ciutadà.
La crisi econòmica actual i les mesures d’austeritat han afectat diversos drets econòmics i socials, com ara l’habitatge o la salut. Mesures totes elles amb efectes molt greus per a tothom, i en especial per als sectors més empobrits de la nostra societat. Són compatibles algunes mesures contra la crisi amb la garantia dels drets? Estan encara vigents els drets humans? O ja els han posat a la picota?
La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament ha volgut donar resposta a aquestes preguntes i ha organitzat unes jornades de debat i sensibilització sobre els drets humans al nostre entorn.
L’objectiu d’aquestes sessions és escoltar i debatre al voltant de l’experiència i el testimoni de diverses persones sobre l’impacte de la crisi i la vulneració dels drets humans a casa nostra, i també com es connecta aquesta situació amb altres realitats més allunyades.
El programa consta de cinc taules rodones (la primera el 16 d’octubre, l’última el 20
de novembre) on es reflexionarà sobre temes tan importants i actuals com el model econòmic i la seva incidència en els drets humans, el dret a l’habitatge, les privatitzacions en l’àmbit sanitari, la qualitat de participació democràtica i les polítiques de seguretat pel que fa a les fronteres i el dret a la mobilitat de les persones.
Les jornades, gratuïtes, estan adreçades a moviments socials, entitats, i a tota la ciutadania en general interessada en els drets humans i es realitzaran a la seu de la Federació Catalana d’ONG (C/ Tàpies, 1-3, Barcelona) dimecres 16, 23 i 30 d’octubre i 13 i 20 de novembre a les 18.15h
A la sessió del dia 23 d’octubre sobre “Dret a l’Habitatge: més que un sostre” participarà la Natasha Mihir Acharekar, membre de l’equip de sensibilització de Mumbai Smiles India per presentar la situación als slums de Bombai.
Un slum és la zona més degradada d’una ciutat en la que es viu en condicions d’amuntegament i sense les estructures mínimes necessàries per garantir una vida digna. Un 60% dels habitants de Bombay viu als slums. Rodejats d’una extrema pobresa, sense gairebé oportunitats de futur.
Sonrisas de Bombay és una ONG que des de fa més de sis anys treballa als slums de Bombai centrant la seva acció en la lluita contra la pobresa i per la defensa dels Drets Humans. Treballem amb les comunitats més desafavorides de la ciutat i mitjançant la cooperació al desenvolupament, generem eines que promouen canvis estructurals i una transformació social cap a l’autosuficiència i la igualtat d’oportunitats d’aquestes comunitats de les zones de slums. L’educació, la salut i el desenvolupament socioeconòmic són el marc principal d’actuació dels nostres projectes
Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès, per qualsevol aclariment o consulta no dubteu posar-vos en contacte amb el nostre departament de Comunicació (Isabel Martinez Luna, 608522712 / 93 467 34 45 comunicación@sonrisasdebombay.org).
Us esperem,
Sonrisas de Bombay